PANTANG LARANG KUDA KEPANG

Pantang larang merupakan suatu peraturan yang biasanya diguna paikai sejak zaman dahulu kala. Perkataan pantang ini membawa maksud tegahan atau larangan daripada melakukan sesuatu perkara dan sekiranya tegahan atau larangan ini tidak dipatuhi akan membawa akibat yang buruk. dalam masyarakat Melayu terdapat pelbagai pantang larang dalam upacara, aktiviti harian dan sebagainya seperti pantang larang dalam tarian kuda kepang. Tarian kuda kpang mempunyai pantang larangnya yang tersendiri yang perlu dipatuhi supaya tiada bala yang akan berlaku.

Pantang larang di dalam tarian kuda kepang dapat dilihat dari pada pelbagai aspek seperti pantang larang sebelum memulakan tarian, pantang larang kepada penari, pantang larang pemain alat muzik, pantang larang terhadap kuda kepang dan pantang larang kepada penonton. Pantang larang pantang larang yang diwujudkan ini bertujuan untuk memastikan nilai keunikan yang terdapat dalam tarian kuda kepang dapat dikekalkan.

Terdapat pantang larang sbelum memulakan tarian kuda kepang ini. Hal ini demikian kerananterdapat kepercayaan yang menyatakan, kuda kepang dipengaruhi oleh roh atau sejenis kuasa ghaib yang memerlukan upacara khas sebelum bermain bagi mengelakkan sesuatu yang tidak diingini meninpa para pemain mahupun para penontonnya. Upacara ini dimulakan dengan pemujaan roh oleh bomoh dengan menyediakan sajian untuk penunggu seperti kelapa, beras, kemeyan, kain putih, jarum, benang, bunga rampai dan telur dan bomoh akan menjampi untuk memulakan istiadat pembukaan gelanggang.

Pemain kuda kepang sama seperti cara perubatan tradisional yang perlu memberi pengeras, namun pengeras pemain kuda kepang diberikan kepada tok bomoh untuk pesembahan. Pengeras yang dimaksudkan ini terdiri daripada beberapa butir kemeyan, tempat bara membakar kemeyan, nasi campur dengan lauk ayam dan sayur,air metah secerek, beberapa jenis kuih dan yang paling penting sekali ialah wang sebanyak RM2.25 yang diserahkan oleh tuan rumah atau penganjur untuk Tok Bomoh persembahan. Bayaran bagi setiap persembahan yang diadakan adalah tidak kurang daripada RM200.

Pemain kuda kepang tidak boleh melihat kain berwarna merah merupakan salah satu pantang kepada pemain. Pantang larang pemain tidak boleh melihat kain merah merupakan pantang larang semulajadi yang utama. Pemain kuda kepang turut tidak dibenarkan terlihat mahupun melihat kaca atau pun sepihan kaca. Hal ini demikian kerana pemain kuda kepang yang telah ‘naik syeh’ mereka mampu melakukan perbuatan atau gerakkan yang luar biasa dan sekiranya mereka terlihat kacau atau sepihan kaca ditakuti mereka akan memakan kaca atau sepihan kaca tersebut.

Selain itu, patang larang tarian kuda kepang ialah pemain kuda kepang tidak boleh diacah semasa dalam permainan tidak kiralah mereka telah ‘naik syeh’ ataupun tidak. Hal ini demikian kerana, perbuatan mengacah pemain kuda kepang semasa bermain kuda kepang dihuatiri akan melarat dan menjadikan keadaan tidak terkawal.

Dalam permainan kuda kepang terdapat juga pantang larang yang melibatkan pemain alat muzik kuda. Para pemain alat muzik perlu memainkan muzik mengikut keadaan pemain kuda kepang kerana dikhuatiri pemain kuda kepang akan berang terhadap pemin muzik. Sebagai contoh, sekiranya keadaan pemain sudah ‘naik syeh’ pemain-pemain alat muzik perlu merancakkan alunan muzik yang dimainkan kerana jika pemain alat muzik gagal untuk mengikuit rentak pemain kuda kepang kononnya pemain kuda kepang akan naik berang dan akan menendang atau menerkan pemain muzik.

Muzik memainkan peranan yang penting dalam tarian kuda kepang. Hal ini demikian kerana menurut keterangan pemain yang mengalami keadaan ‘naik syeh’, ketika mereka mengalami keadaan ini mereka bermimpi menunggang kuda sambil menari-nari dengan iringan muzik. Semakin lama alunan muzik yang diamainkan kedengaran sayu dan disebabkan initulah pemain kuda kepang cuba mengejar muzik tersebut. Pekara ini menunjukkan bahawa mempunyai semangat yang menjadi asas kepercayaan dan peminat mereka.

Kuda kepang yang digunakan semasa tarian kuda kepang juga mempunyai pantang larangnya yang tersendiri. Kuda kepang yang digunakan semasa menari perlu disimpan atau diletakkan di suatu tempat yang khusus. Hal ini demikian kerana jika kuda ini diletak sebarangan dan tidak menjaganya dengan baik akan menyebabkan roh kuda kepang itu mengamuk dengan merosakkan pertunjukkan-pertunjukkan yang akan datang.

Pantang larang tarian kuda kepang bukan sahaja melibatkan pemain kuda, kuda kepang dan pemain alat muzik tetapi melibatkan penonton juga. Penonton dilarang untuk mencaci penari kuda kepang kerana ditakuti akan menerima musibah.


Gelanggang Kuda Kepang


Kuda kepang tidak mempunyai gelanaggang yang khusus untuk melakukan persembahan. Hal ini demikian kerana tarian ini boleh dipersembahkan dimana sahaja yang mempunyai kawasan tanah yang luas. Kebiasaannya gelanggang kuda kepang adalah berukuran 40m X60m.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Tarian_Kuda_Kepang
http://www.umt.edu.my/v8/v8_dokumen/akhbar_samudera/julai_09.pdf
http://www.oocities.com/tengku_mahkota_muar/pantang_larang_ketika_permainan.htm
http://sejarahmuar.blogdrive.com/archive/8.html

1 comments:

Unknown said...

Ouhh baru saya tahu pantang larang kuda kepang

Post a Comment